Hofstad

Den Haag is de enige stad in Nederland die zich met recht hofstad mag noemen, en dat al meer dan 700 jaar. De geschiedenis van Den Haag als hofstad begint in de 13de eeuw wanneer de graven van Holland zich hier vestigen en een paleis laten bouwen: de Ridderzaal op het Binnenhof. Direct daarnaast laten zij de Hofvijver aanleggen.

Ook nadat in 1581 de laatste graaf, Filips II van Spanje, is afgezworen en Holland onderdeel wordt van de Republiek der Verenigde Nederlanden, blijft Den Haag hofstad. De stadhouders uit het Huis van Oranje-Nassau krijgen hun eigen vertrekken op het Binnenhof, maar laten ook paleizen bouwen even buiten Den Haag: Huis Honselaarsdijk, Huis ter Nieuburch en Huis ten Bosch. Den Haag kent onder de Oranjes een bloeiende hofcultuur.

Wanneer Nederland in 1813-1815 na de Franse overheersing een koninkrijk wordt, vestigt koning Willem I zich in Den Haag. Sindsdien is de stad bijna onafgebroken de residentie van de regerend vorst geweest.

Hofstad

1963 – Lange Voorhout

Sluiten

Prinsjesdag, De prinsessen stappen in de Gouden Koets na het ongeluk met de crème-calèche. 1963, foto Walter de Maar, collectie Haags Gemeentearchief.

Op 17 september 1963 was er een ongeluk met de koets waar de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet inzaten. Eén van de vier voorgespannen paarden raakte in paniek en de koets kwam tegen een boom op het Lange Voorhout terecht.  De drie prinsessen klommen bleekjes uit het gehavende vehikel. Onder applaus van het publiek liepen ze, voorafgegaan door een zichtbaar ontstelde stalmeester Bischoff van Heemskerck, terug naar Paleis Lange Voorhout. Daar kregen ze van hun ouders een lift in de Gouden Koets. Gelukkig raakte niemand ernstig gewond, maar in de kranten werd in de dagen na Prinsjesdag uitgebreid gediscussieerd over de vraag hoe dit nou toch had kunnen gebeuren.

 

Bekijk in Streetview

Haagse kaart

Hier ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

In de kaart vindt u de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maakt u kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.